Home / Brabant / 14 zwaar verwaarloosde paarden bevrijd uit vervallen schuur
Foto: Dierenbescherming

14 zwaar verwaarloosde paarden bevrijd uit vervallen schuur

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op donderdag 28 november, samen met de (dieren)politie 14 paarden uit een zwaar vervallen schuur bij een dorp in West-Brabant bevrijd. De dieren stonden op sommige plekken tot hun knieën in hun eigen uitwerpselen. Naar schatting hebben ze 1,5 tot 2 jaar aaneengesloten in de donkere, vuile schuur gestaan. De paarden zijn in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze de zorg krijgen die ze verdienen. Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt.

De schuur kwam in beeld na een melding bij de politie van iemand die zich grote zorgen maakte over de paarden op het adres, omdat het hele terrein ‘een zooitje’ was. Daar aangekomen trof de politie de paarden in de schuur. De dieren stonden ieder afzonderlijk in geïmproviseerde boxen op een dikke laag mest. Daarop schakelde de politie de hulp van de LID in.

Tot hun knieën in de mest

De toplaag van de 1,5 meter hoge laag mest was nog nat waardoor de dieren nergens droog konden liggen. De paarden zakten soms tot de knieën weg in hun uitwerpselen waardoor de hoeven van de dieren vaak niet direct konden worden bekeken. Een groot aantal paarden bleek ernstig lange hoeven te hebben, ook wel Turkse sloffen genoemd. Een erg pijnlijke aandoening voor de dieren. Een van de paarden kon niet goed in de benen komen, het was noodzakelijk om het dier ter plekke te laten behandelen door een dierenarts en hoefsmid.

Foto: Dierenbescherming

Uren bezig geweest om de paarden te bevrijden

De LID en politie zijn met een slijptol, breekijzers en rieken vele uren bezig geweest om de paarden te bevrijden uit hun benarde positie. De dieren waren bang om van de berg mest af te moeten springen. Het was een behoorlijke klus die met beleid geklaard is. De dieren zijn, na overleg met RVO*, in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze een schoonmaakbeurt, verdere medische controle en nodige verzorging krijgen.

Niet eerder de fout in

Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt. Het is volgens de Dierenbescherming niet iemand die eerder dieren zou hebben verwaarloosd. Waar de paarden precies stonden, wordt niet naar buiten gebracht.

Check Also

Fietsster gewond na aanrijding op Voordijk in Vlijmen

Fietsster gewond na aanrijding op Voordijk in Vlijmen

Bij een aanrijding op de kruising Voordijk met de Tuinbouwweg in Vlijmen is donderdagavond omstreeks …