Home / Brabant / Vader overlijdt na val van trap: zoon veroordeeld voor mishandeling
Foto: Openbaar Ministerie

Vader overlijdt na val van trap: zoon veroordeeld voor mishandeling

De rechtbank Oost-Brabant spreekt een 26-jarige man vrij van het opzettelijk doden van zijn vader. Wel is hij schuldig aan de fatale gevolgen van een val van de trap. Het slachtoffer verloor namelijk mede door een duw van de verdachte zijn evenwicht. Bij de val liep hij zulk hoofdletsel op dat hij later in het ziekenhuis overleed. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 1 jaar voor mishandeling; het uitdelen van de duw terwijl het slachtoffer op de trap stond.

De verdachte en zijn vader kregen in november 2018 ruzie met elkaar in de woonkamer van hun woning in Eindhoven en deelden over en weer klappen uit. Toen de verdachte daarna naar boven ging, waar zijn vriendin zat, ging de vader achter hem aan de trap op. De verdachte hield hem boven aan de trap tegen. Terwijl hij op de overloop stond en zijn vader een paar treden lager, gaf hij zijn vader een duw tegen de muur in de draai van de trap. Mede hierdoor verloor hij zijn evenwicht en viel achterover naar beneden. Hij raakte daarbij ernstig gewond aan zijn hoofd en overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan dit letsel.

Geen enkele aanwijzing voor opzet

Volgens de officier van justitie bracht de verdachte zijn vader opzettelijk om het leven en maakte hij zich daarmee schuldig aan doodslag. De rechtbank oordeelt dat er geen enkele aanwijzing is dat de verdachte zijn vader opzettelijk om het leven wilde brengen of zwaar wilde verwonden. Hij heeft deze gevolgen niet gewild. Ook is het volgens de rechtbank niet zo dat er een grote kans is dat iemand komt te overlijden als hij van de trap valt, wel dat iemand in dat geval gewond raakt. De rechtbank kwalificeert het handelen van de verdachte daarom als mishandeling met de dood tot gevolg.

Groot leed

De dochter, broers en zussen van het slachtoffer brachten tijdens de behandeling van de strafzaak onder woorden hoe groot het gemis van hun dierbare is. De dood van het slachtoffer raakt hen extra nu het hun broer en neef is die betrokken is bij het incident. De nabestaanden verklaarden nadrukkelijk dat zij ook met de verdachte meeleven en hopen hem weer snel in hun midden te kunnen opnemen om samen hun verlies te verwerken. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf ook mee dat de verdachte zelf zwaar is getroffen door het overlijden van zijn vader. Hij heeft dit fatale, noodlottige gevolg niet gewild. Daarbij komt dat de verdachte direct nadat de politie arriveerde is aangehouden en in voorlopige hechtenis is gezet. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 1 jaar op zijn plaats. Dat deze straf zo uitzonderlijk hoog uitvalt voor een mishandeling ligt met name aan de zeer ernstige gevolgen daarvan.

Check Also

Brand in opslaghok bij scouting Mgr. Bekkersgroep in Kaatsheuvel

Brand in opslaghok bij scouting Mgr. Bekkersgroep in Kaatsheuvel

Zaterdagavond heeft kort een brand gewoed in een opslaghok van scouting Mgr. Bekkersgroep aan De …