Home / Binnenland / Boa’s moeten lachgasverbod gaan handhaven
Archiefoto: Iwan van Dun

Boa’s moeten lachgasverbod gaan handhaven

Utrecht – De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Utrecht krijgen volgend jaar een nieuw pakket taken op hun bord. De toezichthouders moeten onder meer het lachgasverbod gaan handhaven en letten op signalen van ondermijnende criminaliteit meldt De Telegraaf.

Ondermijning, waarbij de onderwereld bijvoorbeeld via de middenstand geld witwast, komt steeds meer op de radar van gemeente, de politie en andere instanties als de Belastingdienst. De boa’s worden ook op dit vlak gevraagd de ogen en oren van gemeente en politie te zijn. Zo moeten ze letten op opvallend lege winkels, maar ook op restaurants zonder noemenswaardige voorraad, die als dekmantel kunnen fungeren.

Dat valt te lezen in het Handhavingsprogramma 2020-2023 van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) van de gemeente. Daarin worden verschillende pilots aangekondigd, bijvoorbeeld op het vlak van dealen en het dragen van inbrekerswerktuigen. Aangehouden inbrekers en dealers kunnen al worden bestraft door de rechter.

„Het college van B en W is echter ook bevoegd om naast de strafrechtelijke sanctie een preventieve last onder dwangsom op te leggen (een sanctie bij een overtreding). Hiermee willen we voorkomen dat een inbreker of dealer in de toekomst wederom de fout in gaat”, laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten.

Lachgas
Onder handhaving op lachgas vallen naast controles op het gebruik – onlangs werd in de apv het gebruik in enkele gebieden verboden – ook toezicht op de opslag van cilinders en flessen. Buren van dealers lopen een risico door brandgevaar.

Check Also

Netflix

Netflix stopt met gratis proefabonnement

Het is dus verleden tijd dat je helemaal voor noppes naar series en/of films kunt …